Kontekst postaw ludzkich w przepowiadaniu ekologicznym papieża Franciszka - Stanisław Kyc (Polonia Sacra)
Człowiek ma być odpowiedzialnym zarządcą i opiekunem stworzenia — podkreślał Franciszek już podczas homilii inaugurującej pontyfikat w 2013 roku. Podjęty w artykule temat, dotyczy głoszenia troski o dzieło stworzenia i samego człowieka. Celem artykułu jest próba dostrzeżenia i analizy przepowiadania papieża Franciszka w kontekście ekologii integralnej, uwzględniającej wzajemne powiązania różnych wymiarów rzeczywistości. Podstawą dla prowadzonych analiz są przede wszystkim dwa dokumenty papieskie: encyklika Laudato si’ i posynodalna adhortacja apostolska Querida Amazonia.