مروری بر رنگ‌دانه‌های سنتی (بخش دوم): آبی اولترامارین و سبز زمردی - المیرا مبشر مقصود; علیرضا کوچکزایی (مطالعات در دنیای رنگ)
همواره گذر زمان و پیشرفت بشریت، ارتباط مستقیمی با افزایش تمایل به آفرینش خلاقانه آثار هنری داشته‌است. حضور رنگدانه‌ها در آثار تاریخی یکی از مواردی است که نمود خلاقانه در آثار دارد و حاوی اطلاعات ارزشمندی از فرآیند تکامل تاریخ و بشریت است. در بخش قبلی مطالعات مروری بر رنگدانه‌ها، به بررسی سفید سرب و قرمز سرب پرداخته شد. در ادامه مطالعات قبلی، بررسی حاضر بینش‌های جامعی در زمینه رنگدانه‌های سنتی سبز زمردی یا امرالد و آبی اولترامارین ارائه می‌دهد. در جهت نیل به این مقصود پژوهشگران با گردآوری و بررسی دانش فعلی این حوزه به ارزیابی رنگدانه‌ها از منظر ساختار، کاربرد، سیر تحول در طول تاریخ، فرآیند فرآوری و روش‌های سنتز، خواص نوری، ویژگی ذرات و برخی خواص شیمیایی، روش‌های شناسایی و انواع تخریب در آن‌ها پرداخته‌اند. این پژوهش سعی دارد روند بررسی علمی و فنی رنگدانه‌های تاریخی را بر اساس داده‌های علمی قابل استناد، تقویت نماید.