CUMHURİYETİN KÖKENLERİ: ONDOKUZUNCU YÜZYILDA OSMANLI MODERNLEŞMESİ - Burak Koçak (İmgelem)
Cumhuriyet,kurumsal ve siyasal açıdan bakıldığında, Osmanlı Devleti’nden birçok mirasdevralmıştır. Devralınan bu mirasın büyük oranda Ondokuzuncu yüzyıldagerçekleşen siyasi ve toplumsal hareketler etrafında şekillenen siyasal veidari reformlar aracılığıyla gerçekleştiği söylenebilir. Hatta Cumhuriyetintemellerinin bu yüzyıl içerisinde atıldığını söylemek çok da iddialıolmayacaktır. Sened-i ittifakla başlayan demokratikleşme sürecinin 1876 Kanun-iEsasi ile anayasal seviyeye ulaşması bunun en büyük göstergesidir. Türkiye’deyakın tarihe kadar uygulanmakta olan parlamenter sistemin de bu demokratikleşmehareketi ile başladığını belirtmek gerekir. Bu bağlamda Osmanlı DevletiOndokuzuncu Yüzyıl siyasi gelişmeleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Buçalışmada da Sened-i İttifak ile başlayan, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı veKanun-i Esasi’nin ilanı ile devam eden süreç; ilgili siyasi olaylara zeminhazırlayan toplumsal olaylarla birlikte ele alınmıştır.