Sol diafram yaralanması tespiti nasıl yapılmalıdır? - Halil Alış; Mehmet Karabulut; Mahmut Doğan; Mustafa Uygar Kalaycı; Mehmet Abdussamet Bozkurt (Genel Tıp Dergisi)
Giriş: Travmatik diafram yaralanmaları künt ve delici aletle yaralanmalar sonrasında ortaya çıkan ve sıklıkla gözden kaçan bir sorun- dur. Biz çalışmamızda; kliniğimize sol torakoabdominal bölgeden olan yaralanma ile başvuran hastalar için uygulanan tanı yöntem- lerini karşılaştırdık. Metod: Kliniğimize sol delici kesici alet yaralanması ile konsulte edilen ve tetkik ve tedavisi yapılan 62 hasta ça- lışmaya dahil edildi. Hastalar akciğer grafisi, USG, tomografi ve laparoskopi yapılarak sonuçları incelendi. Sonuçlar: Hastaların 11’i inceleme dışı bırakıldı. Kalan 51 hastanın 26 tanesinde %50.98 diafram yaralanması mevcuttu 25 tanesinde %49.02 ise herhangi bir patoloji rastlanmadı. Tartışma: Sol torakoabdominal bölgeden olan delici kesici alet lezyonları sol tarafta diafram yaralanmasına sebep olması ve sağdaki gibi diafram karaciğer tarafından kapatılmadığından acil tanı almalı ve tedavi edilmelidir. Tanı için hastalara diagnostik laparaskopi yapılmalıdır