The apocalyptic thought in the early Church as a response to the fears in the 21st century - Bogdan Kulik (Polonia Sacra)
Tekst dotyczy chrześcijańskiego rozumienia pojęcia “apokalipsy”. Autor prezentuje oryginalny sposób odnowy eschatologicznego myślenia w świecie współczesnym. Aktualne wydarzenia, ruchy społeczne i ideologie postrzegane są często jako fenomeny o charakterze apokaliptycznym, ponieważ powodują lęk, beznadzieję i fałszywe rozumienie Boga. W artykule jest podejmowana kwestia myślienia apokaliptycznego w pierwotnym Kościele, którego istotą jest wiara w zmartwychwstanie i powtórne przyjście Jezusa Chrystusa. Na podstawie teologicznej analizy apokaliptycznej doktryny pierwotnego Kościoła i Apokalipsy św. Jana, autor proponuje metodę przeciwdziałania lękom ludzi XXI wieku. Lekiem na wszystkie lęki jest nadzieja, która stanowi element konstytutywny chrześcijańskiego myślenia apokaliptycznego.