Стан, структура та тенденції корисливих злочинів в умовах воєнного стану в Україні - A. O. Lysenko; G. I. Pishchenko (Аналітично-порівняльне правознавство)
Згідно з доктриною природного права, кожна людина має набір невід’ємних і непорушних прав, серед яких право на життя, безпеку, свободу, рівність та власність. Ці та інші природні права визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю і закріплені в Основному Законі країни. Особливо важливо підкреслити ці права, оскільки під час війни вони стають основними цілями для внутрішньої та зовнішньої злочинності, зокрема внаслідок дій російського агресора. Встановлено, що корисливі злочини, які здійснюються в умовах воєнного або надзвичайного стану, набувають нових характеристик, фактично перетворюючись на новий вид злочинів.