Zarządzanie w obszarze pielęgniarstwa - Mariyana Zherebnyuk (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
W artykule omówiono problematykę zarządzania w obszarze pielęgniarstwa i roli pielęgniarki w nim. Przedstawiono główne warunki zarządzania. Są tu także omówione cechy, które pielęgniarka musi posiadać i zadania, jakie powinna wykonywać, aby właściwie pełnić swoją funkcję i odnieść sukces jako menedżer. Zadania wykonywane przez pielęgniarki charakteryzują się koniecznością posiadania wysokiego poziomu umiejętności, zakresu wiedzy i wymagają profesjonalizmu. Tylko pielęgniarka z konkretną wiedzą i doświadczeniem jest w stanie zapewnić właściwą opiekę pacjentowi.