Başka Bir Evrende Çocuk Olmak: Çocuk Hakları Bağlamında Metaverse - Kevser Tozduman Yaralı (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Dijital bir evren olarak tanımlanan Metaverse, avatarların politik, ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunduğu üç boyutlu sanal bir dünyayı ifade etmektedir. Metaverse yaygın olarak hem gerçek hem de gerçek olmayanın bir arada bulunduğu günlük hayata dayalı sanal bir dünya anlamında kullanılmaktadır. Henüz çok yeni sayılabilecek bir aşamada olsa da birçok durumu etkileyebilecek potansiyele sahip olduğu öngörülmektedir. Bu açıdan çocuklar da Metaverse’nin etkilerinden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenebileceklerdir. Çalışmada Metaverse, olanaklar ve riskler bağlamında incelenmiş, çocuk hakları bağlamında Metaverse’nin çocuklar üzerindeki doğrudan veya dolaylı etkisi olabilecek durumlar üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur.