Muhasebe Uygulamalarına Etkili Faktörler ve Çin Muhasebe İklimi - Rexiti Zainiguli; Vasfi Haftacı (İşletme Bilimi Dergisi)
Her yaşam alanının kendine özgü iklim özellikleri vardır. Bu iklimi belirleyen pek çok faktör söz konusudur. Coğrafi yapı, topografik yapı, bitki örtüsü, su vb. faktörler o yörenin iklimini belirler. Her iklimde her ürün yetişmez. Yetişen ürünler o yörenin iklim özelliklerinin bir sonucudur. Muhasebe de içinde bulunduğu toplumun özelliklerinin yansıması görülür. Çin’de muhasebe gelişiminin kendine özgü bir yolu vardır, bu özgünlük aynı zamanda tüm dünyayı etkilemiştir.  Çin’in ve dünyanın muhasebe gelişim tarihinin üç bin yıllık bir geçmişi vardır. Muhasebe gelişimi sırasında birçok uygulama ve değişiklik söz konusu olmuş, bunlara bağlı olarak çeşitli zorluklar yaşanmıştır. Çalışmada muhasebe uygulamalarına etkili çevresel faktörler üzerinde durulmuştur. Ayrıca Çin’de muhasebe uygulamalarına etkili faktörler Çin muhasebe iklimi başlığı altında özetlenmiştir.