مقایسه نتایج مدل ریاضی رسوبگذاری در مخزن سد ستارخان با داده‌های حاصل از رسوب‌سنجی Gstars3.0 - مهدی مفتاح هلقی; سمیه فقیه مهربانی; هدی مسکار; امیر احمد دهقانی (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
یکی از مهم¬ترین مسائل در تعیین طول عمر مفید سدها نحوه و مدت پر شدن مخزن سدها از آورد رسوب رودخانه¬های بالادست می¬باشد. امروزه مدل¬های ریاضی یکی از ابزارهای مهم برای پیش¬بینی مقدار رسوبگذاری در مخازن سدهای ذخیره¬ای و برآورد عمر مفید آن¬ها است. این مدل¬ها مبتنی بر تحلیل معادلات حاکم بر پدیده موثر در انتقال، توزیع، انباشت و آبشستگی رسوب می¬باشند. در این مقاله، فرآیند رسوب گذاری سد ستارخان با استفاده از مدل ریاضی Gstars3.0 شبیه¬سازی شده است. این مدل با استفاده از مفهوم تیوب¬ها یا لوله¬های جریان، قابلیت شبیه¬سازی توزیع رسوبگذاری را به صورت شبه دو بعدی (طولی و عرضی) در رودخانه¬ها و مخازن را دارد. برای واسنجی هیدرولیکی و رسوبی این مدل از آمار و اطلاعات مربوط به سد ستارخان و تغییرات هندسی مقاطع عرضی سد به مدت ده سال (از سال 1377 تا سال 1388) استفاده شده است. نتایج این واسنجی نشان می¬دهد که رابطه یانگ 1973 مطابقت بهتری با شرایط موجود سد دارد.