ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ ПІДГОТОВКИ УПРАВЛІНСЬКИХ КАДРІВ В УКРАЇНІ - О. Р. Павлович; О. І. Полотнянко (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління)
У статті розглядаються пріоритетні напрямки підготовки управлінських кадрів в Україні. Звертається увага на проблеми управлінської підготовки з позицій ефективності і результативності цієї діяльності. Визначаються головні ознаки якісної сучасної управлінської підготовки. Доводиться необхідність врахування під час підготовки менеджерів нових умов розвитку інноваційного суспільства, які пов’язані з розвитком цифрової економіки. Пропонується важливі для управлінської діяльності технології визначення якості, які розглядають якість з позицій її ефективності і результативності. Ефективність управлінської праці визначається як професійний потенціал, який повинен бути адаптований до процесів практичної реальності. Результативність менеджменту розглядається як фактична можливість досягнення поставлених тактичних і стратегічних цілей. Доводиться, що без адаптованої ефективності не буде потрібних результатів. Особливо визначається необхідність створення законодавчих умов підготовки управлінських кадрів. Пропонується в спеціальному законодавстві враховувати принципи управлінського конституціоналізму і умов демократичної меритократії. Звертається увага на необхідність розвитку університетської управлінської науки і її вплив на якість менеджмент-освіти. Розглядаються умови створення управлінської команди і формування управлінського капіталу. Доводиться необхідність системного розвитку управлінського ресурсу і його впливу на реформування соціально-економічних відносин в Україні.