ANTİ- AGİNG UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ - Ayşe Asli Oktay; Merve Gülpak (Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi)
Doğurganlık hızlarının azalması, yaşamdan beklenen sürenin uzaması ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle nüfus yaşlanmaktadır. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, kentleşme, göç ve toplumsal cinsiyet normlarının değişmesi gibi faktörler de yaşlıların yaşamlarını etkilemektedir. Bu doğrultuda ülkelerin sağlık ve sosyal sistemleri bu demografik değişimler nedeniyle zorluklarla karşı karşıyadır. Daha uzun bir yaşam, sadece olumsuzluklar değil, yaşlı ve aileleri ve toplumlar için ileri eğitim, yeni bir kariyer ya da yeni faaliyetler yürütme şansı gibi ek fırsatlar getirebilir. Yaşlı insanlar, ailelerine ve toplumlarına birçok açıdan katkıda bulunabilirler. Ancak bu fırsatların ve katkıların sağlanması büyük ölçüde bir faktöre bağlıdır: sağlık yaşlanma. Sağlıklı yaşlanmak amacıyla anti-aging uygulamalar, özellikle son 20-30 yılda özellikle gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmış ve bugün dünyada hızlı gelişme gösteren uzmanlık alanlardan birini oluşturmaktadır. Anti-aging süreci insan vücudunun her hücresinden başlar ve sağlığı sağlıklı bir şekilde uzatmayı amaçlamaktadır. Anti-aging sürecinde hemşirenin rolü yaşlıların fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı olmaları için sağlığı teşvik etmek, hastalıkları gelişimini önleyerek ve bireylerin yaşam kalitesi arttırmaktır. Bu doğrultuda; hemşirelerin, hastalıkları tetikleyen risk faktörlerinden kaçınmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz gibi anti-aging sürecini etkileyen faktörleri ve anti-aging uygulamaları bilmeleri gerekmektedir. Bu derlemenin amacı anti-aging sürecini açıklayarak sağlıklı yaşlanmada sürecinde anti-aging uygulamaları ve hemşirelik sürecine dikkat çekmektir.