Ett sällsynt arvskifte i Huvudstad 1666 - Claes Westling (Släkthistoriska Studier)
Man möter ofta föreställningen att livet förr var hårt, fattigt och grått. Från Huvudstad by intill Vadstena finns ett bevarat arvskifte från år 1666 som tvärtom vittnar om relativt välstånd. Arvskiften, bouppteckningar och testamenten från 1600-talets bondemiljö är ovanliga i våra arkiv och just det här arvskiftet kan ha bevarats för att det har hamnat på »fel ställe« i Vadstena stadsarkiv. Det beskriver dödsboet efter bondeparet Mårten Olofsson och Anna Eriksdotter och hur deras barn fördelade sitt arv. Gården de arrenderade av kronan var något större än en genomsnittlig gård i området vid samma tid. I sina hus hade de rejäla mängder mat, dryck och spannmål, ett omfattande textilförråd, silver och penningar samt en rikhaltig djurbesättning. Arvskiftet är därför ett mycket intressant vittnesbörd om tidens livsvillkor. Inte minst mot bakgrund av att 1600-talets första hälft hade präglats av ett mycket hårt tryck på befolkningen genom de ständiga expansionskrigen, pestepidemier, översvämning och dessutom, förmodligen, två svåra bränder på den aktuella gården i Huvudstad.