Replika czy rekonstrukcja? - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy)
Autor poświęca swoje rozważania filmom, które nie przetrwały do naszych czasów. Zaginęły lub zostały zniszczone filmy ważne, odnotowane w historii kina. Przyczyną tego stanu rzeczy jest nie tylko nietrwałość łatwopalnej taśmy, ale też niefrasobliwość. Z drugiej strony ciągle odnajdują się dzieła, o istnieniu których nie było wiadomo, co zmienia nasze spojrzenie na dzieje filmu. Zdarza się, że dzięki postępowi techniki można odtworzyć dzieła bardzo zniszczone (jak Jedna Kozincewa i Trauberga czy Apteka Themersonów, której Bruce Chedefsky nadał jednak własną formę), albo – co bardziej ryzykowne – istniejące tylko jako zamiar artystyczny w postaci scenariusza i nieukończonych fragmentów. Chedefsky zrealizował takie filmy wg filmu Kobiety i koła Brzękowskiego z 1930 r. czy Innych Pawłowskiego z 1958 r.